De pass en het doelpunt (08-03-2017)

Het was vrijdag precies vijftien jaar geleden dat Dennis Bergkamp een van de mooiste doelpunten ooit scoorde. Ik kan het doelpunt nog altijd uittekenen: met zijn rug naar het doel nam hij de pass van Pires met zijn linkervoet aan, speelde ‘m met zijn rechter rond een verdediger van Newcastle United en schoot de bal vervolgens langs de keeper. Goal! Bergkamp bezorgde met zijn volmaakte pirouette verdediger Dabizas levenslange duizelingen. Hij ligt nog altijd in een ontwenningskliniek. Henk Spaan zou er in DWDD aandacht aan besteden. Helaas was het item om half acht nog niet geweest: ik moest nu echt op de fiets stappen om tijdig voor sc Heerenveen-Go Ahead Eagles aan te kunnen schuiven.
Eenmaal in het stadion dwaalden mijn gedachten herhaaldelijk naar de goal van Dennis, want de waarschuwing die Go Ahead-coach De Koning vooraf had uitgesproken, werd bewaarheid: Go Ahead speelde ‘compact’. Compact spelen is veelal een eufemisme voor de boel dichtmetselen en gokken op die ene counter. Als die niet komt, dan is de 0-0 heilig. Eerlijk is eerlijk, de Eagles voetbalden vooruit als het kon, kwamen wat gelukkig op 0-1 en gingen uiteindelijk met 2-2 naar huis.

Had ik dus een vervelende avond? Nee, in de 70e minuut veerde ik op: Ødegaard verzond een fluwelen steekpass. Hij zette Slagveer vrij voor de keeper: 2-1. Dat het nog 2-2 werd, deed er niet toe: ik was bij een van de mooiste passes ooit aanwezig. Eenmaal thuis keek ik nog naar de herhaling van DWDD.

Dit bericht is geplaatst op maandag 1 mei 2017 onder Nieuws. Reageren kan door hier te klikken.

Reageer