Identificatie (15-02-2017)

Afgelopen vrijdag ging het op het sporthistorisch congres ‘Van Buorskip tot Global Village’ dat het Koninklijk Fries Genootschap organiseerde over de samenhang van sport en identiteit. Sprekers uit binnen- en buitenland bogen zich over de rol van de sport waarbij de schalen van identificatie centraal stonden: van lokaal, regionaal en nationaal tot transnationaal. We werden getrakteerd op vragen als ‘Worden lokale tradities verdrongen door een (trans)nationale eenheidscultuur of is die nationale cultuur juist geënt op de ‘authenticiteit’ van perifere regio’s?’ en ‘Hoe nationaal zijn nationale (sport)culturen eigenlijk?’ Sporten als kaatsen, veldrijden, zeilen, pelota, worstelen, schaatsen en natuurlijk ook voetbal kwamen langs: van de PC in Franeker via ‘onze’ Elfstedentocht naar het wereldkampioenschap voetbal 1922 in Qatar.
Hoe identificeer je je als Heerenveensupporter met de opstelling Mulder-Marzo-St. Juste-Van Aken-Bijker-Thorsby-Ødegaard-Kobayashi-Slagveer-Ghoochannejhad-Zeneli? Niet één Fries, maar wél met vijf Nederlanders. Is dat erg, zo vroeg ik me af. Het uiterst succesvolle Ajax-team van rond 1970 bestond vooral uit geboren en getogen Amsterdammers. Het Arsenal van nu speelt regelmatig zonder één Engelsman in het basiselftal. Toch zit het Emirates Stadion regelmatig helemaal vol. De doorsnee supporter is vooral geïnteresseerd in succes. Als je team wint, ben je als fan tevreden.
Wat dat betreft werden we zondagmiddag niet verwend: de onzen verloren én een Nederlandse Iraniër scoorde de enige Heerenveengoal. De winst voor AZ was overigens terecht: de Alkmaarders combineerden wat gemakkelijker en de normaliter zo gevaarlijke ‘Friese’ voorhoede liet het afweten. O ja, voor AZ scoorden een Nederlandse Marokkaan en een Zweed van Bosnische afkomst.

Dit bericht is geplaatst op maandag 1 mei 2017 onder Nieuws. Reageren kan door hier te klikken.

Reageer