Biografie

biografieRob Kerkhoven – 25 maart 1951, Utrecht – debuteerde in 2006 als schrijver met ‘Vorden, van twaalf bakkers naar drie’. Twee jaar later volgde  ‘Tweeëntwintig kerels. Van Highbury via De Bosk  naar San Siro’:  elf unieke voetbalverhalen.

Ik werd geboren in het bakkersgezin van Herman Joost Kerkhoven en Cornelia Johanna Rhijnsburger. Ik was hun oudste, hoewel een jaar eerder ook een zoon ter wereld kwam. Die overleed echter al na acht dagen. Na mij kwamen twee meisjes en (veel later) nog een  jongen. Van de eerste twee jaar in Utrecht rest geen geur, geen stem, geen flard muziek noch enige andere herinnering. Utrecht: ik werd er geboren.

Ik groeide op in de Achterhoek, eerst tot mn zevende, bijna achtste in Lochem, daarna in het naburige Vorden, tot m’n negentiende. Ik bezocht er de School met den Bijbel aan Het Hoge, zo’n tweehonderd meter van de ouderlijke bakkerszaak. Vanaf m’n twaalfde ging ik naar het Baudartius Lyceum in Zutphen en volgde er het gymnasium. Na een blauwe maandag in het legergroen schreef ik me in aan de Universiteit van Amsterdam en werd ingelijfd aan het Historisch Seminarium aan de hoofdstedelijke Herengracht.

Al voor m’n kandidaats ventte ik lessen geschiedenis uit aan de Amsterdamse Prinssesse Mavo, later aan de Mavo Oost aan de Polderweg, ook in Mokum. Omdat het quotum aan wekelijks te verzorgen lessen almaar opliep, kwam er van afstuderen niet veel. In 1983 was het dan toch nog zo ver: het doctoraal werd binnengehaald. Na veel en aanvankelijk vruchteloos solliciteren vond ik emplooi aan het Prof. Ter Veen Lyceum (nu Zuyderzee College) in het verre Emmeloord – ‘in Emmeloord eindig je aan het koord’ (bekend polderiaans gezegde).

Toen de strop angstwekkend naderbij kwam, verkaste ik parttime naar COS Flevoland, het Centrum voor Internationale Samenwerking in Lelystad.  Ook  dotterde ik met succes m’n vrijwel dichtgeslibde schrijfader. Columns in de Leeuwarder Courant en de Heerenveense Courant waren het tastbaar resultaat. Plus een eerste boek. En later zelfs een tweede!

Sinds maart 2011 ben ik met ‘vervroegd ouderdomspensioen’: alle tijd om te schrijven!